Home » Zelf doen » Spiritual Artjournaling

Spiritual Artjournaling is een creatieve manier om met thema’s aan de slag te gaan. Je werkt in een eigen Artjournal, een soort kunst boek, met mixed media papier, waarin we met allerlei materialen werken. De thema’s waar we mee gaan werken zullen bijvoorbeeld zijn: Chakra’s, Krachtdieren, Engelen, Goden en Godinnen, Elementen, Dryaden, Inca Mythologie, Symbolen, Vorige incarnaties, Voorouders, Innerlijke Kind enz. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld Mandala’s, getallen, emoties als dankbaarheid, loslaten, verbinding en liefde mogelijke thema’s. Kortom er is denk ik te veel om in 1 jaar te doen, dus dit zal een doorgaande maandelijkse avond worden.

Ook geef ik af en toe een zaterdag vol met Artjournaling en het maken van je eigen Junk Journal ofwel jouw zelf gerecyclede Artjournal. We gebruiken hierbij oude boeken, gebruikt papier maar ook stof of plastic. Net wat er voor handen is. De meeste materialen zal ik ter beschikking stellen, maar je kunt natuurlijk ook zelf je materialen mee nemen.

Hier onder wat voorbeelden van mixed media werken in mijn eigen artjournal en chakra kaarten uit voorgaande cursussen:

Artjournaling is een hele vrije manier om je gevoelens, je gedachten en ook je innerlijke wijsheid naar boven te halen en te uiten op een andere manier dan via alleen maar woorden. Juist het creatieve deel helpt je om los te laten, om dieper te gaan, en om je creatieve innerlijk eens aan het werk te zetten. Het zijn gezellige avonden met zingeving. En natuurlijk kun je in de weken na de les nog doorgaan met het thema, zodat je bijvoorbeeld alle 7 chakra’s kunt doen, of meerdere familie lijnen kunt uitwerken dan die ene die we op de avond van de les doen. De thema’s bespreek ik vooraf met jullie, en je kunt ook altijd aanvragen wat het thema is van een avond voordat je komt. Zo kun je je voorbereiden met jouw eigen beeld materiaal of in jouw eigen gevoel gaan wat dit thema voor jou betekent.

Wat heb je nodig als je mee wil doen met deze maandelijkse avonden?

 • Artjournal (een mixed media schets boek, met minimaal 180 grams papier)
 • Schaar, potlood, pritt stift
 • Verf (basis kleuren zoals wit, zwart, citroen-geel, ultramarijn-blauw en magenta-rood daar kom je een heel eind mee, later kun je je palet nog uitbreiden met je eigen favoriete kleuren) het makkelijkste is acryl verf. Begin met kleine tubes als je nog niets hebt.
 • Een oud wit bord of palet, om je verf op te mengen
 • Een schort om je kleding te beschermen
 • Eventueel van te voren aangegeven materialen zoals foto’s uit je familie album of plaatjes die bij het thema passen

De avonden zullen eens per maand worden gegeven, wat jou de tijd geeft om thuis verder uit te werken wat je die avond bent gestart, om verder te gaan in het thema. We zullen redelijk vaak ook een korte meditatie doen om ons te verbinden met het thema, of we werken met bijvoorbeeld orakelkaarten om te bepalen wat jouw krachtdier of symbool voor die avond zal zijn.

Behalve het thema geef ik je ook veel technieken mee, die je thuis kunt uitproberen, het zal er iedere keer eentje zijn die weer nieuw is. Zo leer je ook op creatief gebied heel veel. Wees niet bang als je zelf vindt dat je niet kunt tekenen, dit is ook eigenlijk niet heel erg noodzakelijk. En bovendien, je werkt voor jezelf, niet voor een ander en niet om iets aan de muur te hangen! En door de technieken die ik gebruik, kun je meestal gewoon zelf heel ver komen in wat je wilt verbeelden.

Ik heb de prijs op dit moment gezet op €25,00 per avond, dit is inclusief alles, behalve wat er in je meeneem lijst staat. Mocht je overigens een soort verf of kleur niet hebben, dan kun je die ook gewoon tijdens de les van mij krijgen, dat zit er ook bij in begrepen. Daarom dat de prijs wat hoger is dan bijvoorbeeld de meditatie avonden. En natuurlijk is het ook inclusief de thee en wat lekkers tijdens de avond.

Data van de eerstvolgende Spiritual Artjournal avonden zijn:

 • Dinsdag 24 september 2024
 • Dinsdag 22 oktober
 • Dinsdag 19 november
 • Dinsdag 10 december
 • Dinsdag 21 januari 2025
 • Dinsdag 18 februari
 • Dinsdag 18 maart
 • Dinsdag 22 april

Je bent vanaf 19:30 uur welkom en we werken door tot ongeveer 22:00 uur. Let op, deze data kunnen in overleg met de deelnemers nog veranderen, wel is de vaste avond dinsdag.

Deze avonden worden bij mij in huis aan de grote knutsel-tafel gehouden, er zijn per avond maximaal 7 plaatsen beschikbaar. Zo heeft iedereen voldoende ruimte om te werken.

Adres: Ludolph Bohlenstraat 74, Voorhout.

Opgeven kun je doen door op de inschrijf button te klikken. Je komt dan op het inschrijf formulier uit waar je je gegevens in kunt vullen. Ik zal dan zo snel mogelijk reageren. Mocht het langer dan 2 dagen duren, stuur me dan svp een mail naar jorine@clairewisdom.nl

Artjournal Junk Journal Workshop

Op zaterdag 25 mei geef ik deze nieuwe workshop waarin je zelf je Artjournal gaat maken van gerecycled materiaal. We gaan dit boek op deze dag helemaal zelf maken en ik help je bij alle stappen. Net het maken van het boekje gaan we uiteraard de kaft ook alvast versieren en kunnen we een eerste pagina van je nieuwe Junkjournal of Artjournal bewerken. Ik werk zelf graag in oude boeken, ze geven me een vrijheid maar ook beeld en materiaal om mee te werken, om er iets moois van te maken. Door juist het beeld wat er al is te bewerken of door er compleet iets anders van te maken, geeft het je creativiteit een boost!

We starten rond 10 uur met het maken van het jouw Artjournal / Junk Journal. Rond 13 uur is er een gezamenlijke eenvoudige lunch. In de middag gaan we de kaft en een blad in je journal bewerken. We zullen rond 16 uur klaar zijn.

De kosten voor deze leuke workshop zijn €75,00 inclusief alle materialen (dus ook verf en papier) en inclusief lunch, koffie, thee en andere versnaperingen.

Wat is handig om zelf mee te nemen:

 • Een schort of doe oude kleding aan die wat verf kan hebben
 • Een schaar en eventueel een scherp mesje
 • Een goed humeur, het wordt een leuke dag!

Minimum aantal deelnemers is 4 personen, maximaal 6 personen.

Via het inschrijf formulier kun je je opgeven. Ik neem daarna even contact met je op om je te bevestigen dat je erbij bent.